Източник: Радио Варна, снимка: БулфотоСлед дъжд се наблюдава влошаване на качеството

...
Източник: Радио Варна, снимка: БулфотоСлед дъжд се наблюдава влошаване на качеството
Коментари Харесай

Д-р Божилова, РЗИ-Варна: Не ходете на плаж след дъжд

Източник: Радио Варна, фотография: Булфото

След дъжд се следи утежняване на качеството на морската вода, тъй като в деретата, даже и да няма нерегламентирани включвания, се подвига равнището на утайките. Това сподели за Радио Варна доктор Веселина Божилова, шеф отдел „ Държавен здравен надзор ” в РЗИ-Варна.

Според методиката за разбор, проби след дъжд не се взимат, тъй като резултатите биха били компрометирани. Затова съветът на здравните управляващи е да заобикаляме плажа след пороен дъжд.

Неочаквано положителни резултати за качеството на морската вода при започване на юли регистрират от здравната ревизия във Варна. Остава обаче категоризацията на зоните за къпане и оценката, направена върху четиригодишния интервал, съгласно която качеството на водата на Офицерския плаж е оценено като неприятно и къпането не е позволено, посочи доктор Божилова. На концесионерите и наемателите на плажовете е предписано да слагат табели „ къпането неразрешено ”, само че все пак плажът може да се употребява. „ Наистина има несъгласие ”, призна доктор Божилова, само че „ по този начин е направена нормативната база и се съобразяваме, както можем ”. Следващата година следва нова категоризация, само че неприятното съгласно доктор Божилова е, че Офицерският плаж попада в петгодишен интервал с неприятно качество и към момента не се знае по какъв начин ще се пояснява тази възбрана и по какъв начин би могла да отпадне. „ Хората се къпят на лична отговорност и това, което можем да им кажем, че не е целесъобразно, само че най-малко не е рисково за здравето им. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР